Οπτικοακουστικό υλικό από τις εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Νοέμβρη 2012

Εισήγηση από τον Στρατή Μπουρνάζοιστορικό

Εισήγηση από τον Νίκο Γιαννόπουλο, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Παρεμβάσεις έγιναν:

…από τον Χρήστο Μπελόκα, εκ μέρους της ομάδας ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων που λειτουργεί στο πλαίσιo της ΕΛΜΕ

     «Η δημιουργία της ομάδας πήγασε από την ανάγκη των εκπαιδευτικών να συναντηθούμε, να αναλύσουμε το φασιστικό φαινόμενο σήμερα και να δούμε πώς θα παρέμβουμε ως δάσκαλοι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

      Αρχικά αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στην κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γιορτής σε αρκετά σχολεία διδάχτηκαν τα σχετικά κεφάλαια της ιστορίας, έγιναν συζητήσεις σχετικά με το ναζισμό και το φασισμό, την ιδεολογία τους και τις συνέπειές της για τη ζωή των ανθρώπων, τους λόγους που ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες περιόδους. Προβλήθηκαν ταινίες που πρότεινε η ομάδα και οι μαθητές εξέφρασαν μέσω της μουσικής και των εικαστικών αντιφασιστικά μηνύματα. Τα έργα αυτά αλλά και τραγούδια που προετοίμασαν οι χορωδίες των σχολείων και μουσικό σχήμα φοιτητών του ΑΤΕΙ Πύργου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 26 Οκτωβρίου. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και για τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου, αλλά δεν καρποφόρησε λόγω του περιορισμένου χρόνου για την προετοιμασία της. Όμως και η αποψινή εκδήλωση, που ξεκίνησε από πρόταση της ομάδας, θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από έναν άλλο δρόμο.

      Στις συναντήσεις της ομάδας εκείνο που κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή είναι η αγωνία και η αμηχανία που μας προκαλούν πολλές φορές συζητήσεις μέσα στις τάξεις μας, ρατσιστικές απόψεις που εκφράζουν πολλοί μαθητές, έστω κι ασυνείδητα, αλλά και κάποιοι που δηλώνουν ανοιχτά υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας, η δική μας αντίδραση; Ενώ αρχικά προσπαθήσαμε να βρούμε επιχειρήματα για να τους απαντήσουμε, τελικά καταλήξαμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αντιδράσουν και να απορρίψουν αυτές τις απόψεις οι άλλοι μαθητές μέσα στην τάξη. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει το κάθε μάθημα για να προβάλουμε την αξία όλων των πολιτισμών, την ισότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και τα αίτια και τις συνέπειες του φασισμού και του ρατσισμού που αμφισβητεί αυτές τις αξίες. Μόνο με αυτό τον τρόπο ξεσκεπάζονται τα φασιστικά ψεύδη και προλαμβάνονται φασιστικές πρακτικές. «Γιατί ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον, οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν και χάνονται βαθιά στα περασμένα. Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του…». Για να ξέρουμε όλοι, και προπάντων οι μαθητές μας, τι κρύβει μες στα δόντια του και για να μην μπορεί να πατήσει στην ανεμελιά κανενός, η ομάδα έθεσε στόχο να εντοπίσει τα σημεία στην ύλη των μαθημάτων που προσφέρονται γι’ αυτό και να προτείνει τρόπους επεξεργασίας τους μέσα στην τάξη. Στόχος μεγαλεπήβολος που μόνο με τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων μπορεί σταδιακά να επιτευχθεί. Κι ελπίζουμε σ’ αυτό.

      Η ενημέρωση για τις συναντήσεις της ομάδας έρχεται στα σχολεία με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την ομάδα και με τη συμμετοχή τους και με τις προτάσεις τους. Γιατί οι καιροί δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.»

…από τον Γιαννόπουλο Γιάννη, Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας

…από τη Βασιλοπούλου Βικτωρία, Πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου

…και από πολίτες της Ηλείας ευαισθητοποιημένοι στο θέμα.

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ & ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s