ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ για τα ερωτημ ατολογια

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

Κανένα ερωτηματολόγιο δεν πρέπει να συμπληρωθεί

Αντίσταση στην αξιολόγηση-χειραγώγηση

«Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του θα γίνει διπλά σκλάβος

Ή θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους»

Δημήτρης Γληνός

Την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί τα σχέδιά της για την αξιολόγηση – χειραγώγηση, που κατηγοριοποιεί και τιμωρεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολεία, επιχειρείται η εξαπάτηση των εκπαιδευτικών με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων για να νομιμοποιηθούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές. Γνωρίζουμε ότι η επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει το έργο της για την αξιολόγηση και τώρα μας ζητούν να συνεργήσουμε στο φόνο. Το

Υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια της απάτης και της υποταγής μέσα σε μια εβδομάδα, προτάσσοντας υποτίθεται ως «τελικό σκοπό τη βελτίωση και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Αυτοί που υλοποιούν το συμβόλαιο θανάτου της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης επικαλούνται την ποιότητα! Αυτοί που τσακίζουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας, φορτώνοντας αποκλειστικά στους εργαζόμενους την καπιταλιστική κρίση, δεν θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για το καλό και τη μόρφωση των παιδιών μας. Είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους αφήνουν πεινασμένα τα παιδιά, αυτοί που τα αποκλείουν από τα σχολεία, που κλείνουν σχολικές μονάδες, που διαλύουν κάθε υποστηρικτική δομή, αυτοί που δίνουν μισθούς πείνας στους εκπαιδευτικούς, αυτοί που μας άφησαν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτοί που διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση. Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός τους δεν έχει προηγούμενο.

Η αξιολόγηση όπως επιχειρείται:

Δεν είναι μια «ουδέτερη» και «αντικειμενική» διαδικασία, αλλά μια διαδικασία αυταρχική, μοχλός ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, άρσης της μονιμότητας και απολύσεων, με τη … βούλα της δήθεν αξιοκρατίας.

Επιδιώκει να χειραγωγήσει ιδεολογικά τους εκπαιδευτικούς, να τους καθυποτάξει διοικητικά, να επιβάλει τη συμμόρφωση και την πειθάρχηση.

Αποτελεί σημαντικό μοχλό της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του σχολείου και της οικοδόμησης του σχολείου της αγοράς.

Κατηγοριοποιεί τα σχολεία σε «πετυχημένα» και «αποτυχημένα» με αγοραία κριτήρια.

Επιδιώκει την ταξική κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, τιμωρώντας τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς με βάση τις επιδόσεις των μαθητών.

Είναι τελείως αναξιόπιστη αφού ολόκληρες γενιές βίωσαν τις ρουσφετολογικές συμπεριφορές και τους αρεστούς, στις κρίσεις διευθυντών-προϊσταμένων, τα ανεπαρκή σχολικά βιβλία, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια, τα ανεπαρκή προγράμματα σπουδών.

Δεν μπορεί να είναι ποσοτικά μετρήσιμη. Στόχος τους είναι η ζωντανή εκπαιδευτική πράξη, από σύνθετη λειτουργία, να μετατρέπεται σε άθροισμα «μετρήσιμων» πράξεων, συμπεριφορών και σχέσεων, οι ανθρώπινες διανοητικές λειτουργίες και ικανότητες να «μετρώνται» με βάση τα πρότυπα της βιομηχανίας και του εμπορίου. Η εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάζεται από πολυάριθμους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς κλπ παράγοντες και δεν μπορεί «να μετρηθεί».

Πρώτη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η καθολική άρνηση των εκπαιδευτικών στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων του Υπουργείου, και όλων των σχετικών που περιγράφει η εγκύκλιος.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι μαζική, ενωτική.

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας με ομόφωνη απόφασή του στις 24/9/12 τάχθηκε ενάντια στη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που προετοίμαζε το Υπουργείο Παιδείας. Ο κλάδος μας έχει λάβει σειρά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, αποφάσεις Συνεδρίων, με ξεκάθαρες θέσεις ενάντια στην αξιολόγηση. Οι σύλλογοι διδασκόντων κάθε σχολείου μαζικά να αντισταθούν στη νέα προσπάθεια χειραγώγησης και εξαπάτησης. Οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να σταθούν στο πλάι των εκπαιδευτικών και να μην υποκύψουν στις πιέσεις του υπουργείου που τους χρησιμοποιεί ως δούρειο ίππο στην προσπάθεια χειραγώγησης και τρομοκράτησης.

Να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου, που μας οδηγούν σε απολύσεις, ανεργία και εξευτελισμό.

Με ψηλά το κεφάλι, θα παλέψουμε με αξιοπρέπεια για μας και τα παιδιά μας.

Η ανακοίνωση σε .pdf

Advertisements
This entry was posted in ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s